Skierowali oko na Maroko!

Kolorowo, aromatycznie, fantazyjnie - tak zaprezentowała się Gościom podczas ostatniego przed wakacjami pokazu kulinarnego w restauracji AfreeKANA, kuchnia marokańska.

15 czerwca w AfreeKANIE zagościły specjały rodem z malowniczego zakątka Afryki. Wielobarwna mozaika smaków i zapachów, tak charakterystycznych dla Maroka, pełna kulturowego piętna państw z basenu Morza Śródziemnego, zaskoczyła miłośników kuchni świata swoją odmiennością.

Gotowanie w AfreeKANIE

Choć wydawać by się mogło, że dieta marokańska obfituje w ryby i owoce morza, prym wiodą w niej potrawy mięsne i kaloryczne.
Co więcej, gospodarze tego urokliwego kraju zwykli twierdzić, że kuchnia zaostrza apetyt na życie i do konsumpcji wykorzystują wszystkie zmysły. Stąd marokańska kuchnia wabi kolorami, aromatycznymi, wyrazistymi przyprawami, które nadają potrawom nieporównywalny smak i aromat, a niemal wszystkie dania spożywa się bez użycia sztućców. Jedynie do zup podaje się specjalne pieczywo, które może służyć za łyżkę.

Gotowanie w AfreeKANIE

W AfreeKANIE w trzeci wtorek czerwca królował tadżin z fasolką i cukinią. I choć uczestnicy spotkania kosztowali specjału wieczoru, tradycyjnie za pomocą sztućców, tadżin okazał się potrawą ciekawą i odmienną od znanych w polskiej kuchni.

Gotowanie w AfreeKANIE

Przygotuj tadżin z fasolką i cukinią samodzielnie - pobierz przepis. Spróbuj - inni już kosztowali!

Kolejne spotkanie kulinarne w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE" odbędzie się we wrześniu. Już teraz serdecznie zapraszamy!

Wszystkim Smakoszom, głodnym kulinarnych wrażeń i Miłośnikom Kuchni Świata życzymy, aby tegoroczne wakacje obfitowały w smakowite podróże i przygody, także te na talerzu.
Pamiętajmy, by poznać obcą kulturę, warto zacząć od jej kuchni!

Na tropie specjałów kuchni świata spotkamy się już we wrześniu!

Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny!

Powrót