Czekolada lekarstwem na gorszy dzień!

15 listopada, w restauracji AfreeKANA odbyło się kolejne spotkanie miłośników kuchni w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem zaprezentowano czekoladę i czekoladowe łakocie w różnej postaci.

Gotowanie w AfreeKANIE

Choć tego wieczoru prym wiodły eklery z czekoladowym kremem i azjatycka czekolada na gorąco, nie zabrakło informacji o innych, oczywiście czekoladowych smakołykach i ciekawostek o samej czekoladzie. Uczestnicy spotkania poznali kakao jako jeden z najstarszych na świecie przysmaków, pełen wartości odżywczych i nieporównywalnego smaku.
Dodatkowo okazało się, że po czekoladę sięgamy równie chętnie, jak po filiżankę kawy, by umilić sobie gorszy dzień, poprawić nastrój, zwalczyć chandrę, a wszystko za sprawą kofeiny, którą można znaleźć w słodkich tabliczkach. Co za tym idzie, czekolada podnosi ciśnienie, uwalnia endorfiny, a zawarta w niej fenylotylamina potęguje odczuwanie przyjemności. Czekolada gorzka, mleczna, czy nawet biała przeciwdziała nerwicy, depresji, niweluje stres, a przede wszystkim wyśmienicie smakuje. Stąd tak chętnie oddajemy się przyjemności jej jedzenia, co zresztą dało się zauważyć w ostatni wtorkowy wieczór w restauracji AfreeKANA.

Gotowanie w AfreeKANIE

Eklery z czekoladowym kremem przypadły do gustu Gościom pokazu kulinarnego i choć czasochłonne, okazały się łatwe w przygotowaniu. Na pewno umilą długie, jesienne wieczory.

Przygotuj eklery z czekoladowym kremem samodzielnie - pobierz przepisy. Spróbuj - inni już kosztowali!

Kolejne spotkanie już w grudniu! Zapraszamy wyjątkowo w drugi wtorek miesiąca /13.12.2011 r., godz. 18.00/. Po jesiennej plusze czas na bożonarodzeniowe przygotowania! Tym razem zaprezentujemy korzenne Boże Narodzenie: pełne kardamonu, imbiru, wanilii, cynamonu i goździków. A wszystko ukryte w aromacie mięs, sałatek, ryb i choinkowych pierników. Zapraszamy!

Powrót