Bożonarodzeniowe ciasta W miniony wtorek, 11 grudnia w restauracji AfreeKANA odbyło się ostatnie w tym roku spotkanie smakoszy i miłośników kuchni w ramach projektu Gotowanie w AfreeKANIE. Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt, zaproponowała ciasta na Boże Narodzenie. Wieczór w towarzystwie kuchni stał się okazją, by poznać tajniki domowych świątecznych wypieków i tym samym urozmaicić bożonarodzeniowe menu. Znane od pokoleń receptury pokazaliśmy w nieco zmodyfikowanej formie, tak, by tradycji kulinarnej stało się zadość i by nie było nudno. Uczestnicy projektu skosztowali ciasta jabłkowego z korzenną nutą, które okazało się dobrą propozycją nawet na dietetyczny stół świąteczny. Mogą się nim do woli cieszyć chorzy na skazę białkową, bo ciasto nie uczula. A w dodatku, pełne słodkich bakalii i aromatycznych przypraw, smakuje wszystkim domownikom. Zresztą, proste w przygotowaniu może być też idealnym początkiem kulinarnych przygód, dla tych którzy dopiero wstępują na ścieżkę domowych wypieków. Goście AfreeKANY poznali m.in. przepisy na gałąź wigilijną, sernik na piernikowym spodzie, tort czekoladowy i ciasto makowe z polewą. Tegoroczne Święta zapowiadają się więc słodko i smacznie! Nie brałeś jeszcze udziału w spotkaniach miłośników kulinarnych przygód?
Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny! |