Wiosenny specjał - szparagi! Majowe spotkanie miłośników kuchni, w ramach projektu "Gotowanie w AfreeKANIE", które odbyło się w miniony wtorek, 21 maja w restauracji AfreeKANA zaskoczyło Uczestników smakiem szparagów - wiosennego, wykwintnego rarytasu. Smakosz i kulturoznawca, Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt, podzieliła się swoimi pomysłami na dania ze szparagów. Białe, zielone i fioletowe smakują tak wybornie, że, jak się okazało, niejednemu smakoszowi mogą zawrócić w głowie. Dowiódł tego krem z zielonych szparagów, który kusił już samym zapachem. Uczestnicy kulinarnego wieczoru otrzymali przepisy do własnej kolekcji i szereg rad, jak wybrać odpowiednie szparagi, czy lepsze są cienkie, czy grube, jak je przechowywać, jak obierać, jak długo gotować lub zapiekać, by ich wyjątkowo delikatny smak zapamiętać nawet po krótkim, szparagowym sezonie.
Nie brałeś jeszcze udziału w spotkaniach miłośników kulinarnych przygód? W oczekiwaniu na kolejne spotkanie przygotuj kremową zupę z zielonych szparagów - pobierz przepis. Spróbuj - inni już kosztowali!
Wstęp i udział nieodpłatny! |