Wiśnie zagościły w AfreeKANIE! 16 lipca w restauracji AfreeKANA odbyło się wakacyjne spotkanie miłośników kuchni, w ramach cyklicznego projektu pn. "Gotowanie w AfreeKANIE". Zaprezentowaliśmy letni rarytas z polskiego sadu, o który najłatwiej w lipcu. Wiśnie, bo o nich właśnie mowa, okazały się idealne do przyrządzania deserów, letnich ciast, czy gaszących pragnienie kompotów. Owoce świetnie sprawdziły się w clafouti /czyt. klafuti/, czyli francuskim, tradycyjnym deserze z wiśniami. Podawane na ciepło, zaraz po upieczeniu ma delikatną, zwartą, lekko budyniową konsystencję i intensywny wiśniowy aromat. Owoce, zatopione w cieście przekonują swoją słodyczą. Co ważne, deser powstaje w mgnieniu oka ze składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni! Nie brałeś jeszcze udziału w spotkaniach miłośników kulinarnych przygód? Sprawdź, jak smacznie i ciekawie było w miniony wtorek i dołącz do uczestników projektu już 20 sierpnia o godzinie 18.00! Zaprezentujemy letnie wypieki! |