Wigilijna zupa śliwkowa zagościła w AfreeKANIE!

We wtorek, 10 grudnia w restauracji AfreeKANA odbyło się ostatnie już w tym roku spotkanie miłośników kuchni w ramach projektu pn. "Gotowanie w AfreeKANIE". Tym razem zaprezentowaliśmy tradycyjne potrawy, goszczące na stole, podczas polskiej Wieczerzy Wigilijnej. Szczególną uwagę zwróciliśmy na różne regiony Polski i pochodzące z nich świąteczne tradycje kulinarne. Jak się okazało, patrząc na stół nakryty do Wieczerzy Wigilijnej można wywnioskować, gdzie są korzenie rodziny, ponieważ niektóre potrawy są charakterystyczne tylko dla Pomorza, Podlasia, Dolnego Śląska, czy Kresów.

Gotowanie w AfreeKANIE

Właśnie z uwagi na tradycyjny charakter Bożonarodzeniowego menu, bez względu na to gdzie spędzamy święta możemy poczuć się jak w domu. Dowiodła tego wigilijna zupa śliwkowa, która choć u nas mało znana, przypadła do gustu uczestnikom wieczoru kulinarnego. Wszyscy, którzy wzięli udział w spotkaniu, otrzymali także szereg cennych wskazówek i przepisy na wigilijne menu, w którym królowały śledzie pod różną postacią.

Gotowanie w AfreeKANIE

Przygotuj wigilijną zupę śliwkową samodzielnie - pobierz przepis. Spróbuj - inni już kosztowali!

Na kolejne "Gotowanie w AfreeKANIE" zapraszamy już 21 stycznia! Zaprezentujemy rozgrzewające, pożywne i nietuzinkowe dania z kaszy!

Wstęp i udział w spotkaniach jest bezpłatny!

Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

Powrót